Te salut din nou,
In cele ce urmeaza voi scrie despre ceva destul de delicat,despre ceva in legatura cu care oamenii au cateodata viziuni diferite .Voi vorbi despre o forta putin inteleasa dar cu aplicatii nelimitate,voi vorbi despre credinta.Si voi vorbi despre asta fara a face prozeletism,fara a incerca sa confirm sau sa afirm vreo teorie,doctrina sau vreun cult anume.Dupa cum mi-am format stilul,o voi face pe cat se poate de obiectiv. Deci,puteti citi cu incredere.
Privind intreaga istorie a civilizatiilor,credinta a reprezentat incercarea omului de a explica inexplicabilul,de a atribui fenomenelor fara logica o exlicatie de obicei personificata.Se poate spune astfel ca,la originea sa credinta este un act de creatie abstracta.In numele credintei lumea a evoluat,cu bune si cu rele,catre minunile epocii actuale,iar atata timp cat va exista in armonie cu logica,ne va duce catre un viitor despre care vom spune ca ni l-am imaginat cu greu.
Credinta a reprezentat premisa pentru religie,credinta a reprezentat chiar si premisa pentru stiinta.Spun asta pentru ca religia este un act de gandire care porneste de la abstract catre concret,iar stiinta privita ca act creator in continua evolutie,are rolul invers,acela de a face trecerea de la concret catre abstract. O descoperire stiintifica reprezinta intotdeauna un pas inainte catre noi intrebari,iar raspunsul acestora actioneaza un lant nesfarsit catre alte descoperiri. Pe cand religia pune intrebari esentiale despre om,despre Divinitate,despre viata si moarte,si despre bine si rau.Raspunsurile insa sunt concrete,nu prezinta prologul niciunei alte cercetari.
Pe cand religia a avut mii de ani pentru a evolua,stiinta este relativ noua ca act de creatie,insumand in jur de 300. Insa fiecare a pornit de la o credinta anume,credinta ca totul a fost creat de catre Divinitate,sau credinta ca intregul univers este guvernat de anumite legi.Daca ar fi sa urmarim astfel problema,ambele teorii par sa aiba un sambure de adevar in ele. Si am sa iti explic si de ce.
Dupa cum bine stim creierul uman este impartit in doua emisfere,cea dreapta e responsabila cu creativitatea si atributele specifice ei,pe cand emisfera stanga e responsabila cu logica si aferentele sale.Deci,daca ar fi sa luam prima afirmatie si sa spunem ca este adevarata,adica totul a fost creat de catre divinitate,aici actioneaza emisfera dreapta,cea reponsabila creativitatii.Si o putem accepta sau nu ca adevar absolut. Exista si un cuvant care sa sumarizeze relatia religie-emisfera dreapta a creierului uman,acela ar fi Ortodoxie,in traducere elena,calea cea dreapta.
In schimb,daca am accepta ca valabila cea de-a doua afirmatie,cum ca universul este guvernat de anumite legi,am fi influentati de emisfera stanga a creierului,partea dominata de logica. Pe cand istoria s-a bucurat de epoci dominate de creativitate sau pragmatism,de evolutie spirituala si culturala in acelasi timp,sau de revolutii in domeniul social si stiintific,mentalul colectiv a actionat sub influenta emisferei drepte,respectiv stangi ale creierelor"destepte"ale vremii,urmate de celelate,mai putin influente.
Insa motorul care a alimentat aceste schimbari l-a resprezentat intotdeauna credinta,capacitatea omului de a crea din nimic un "ceva" initial la nivel abstract ca mai apoi,de multe ori fara a sesiza schimbarea,sa capete forma concreta.Religia prin practicile ei actioneaza concret la nivel psihic,ca mai apoi sa capete contur palpabil,stiinta este calea scurta dar plina de riscuri,catre concret.
Minunile despre care am auzit sporadic prin articolele de presa,cum ca un bolnav de cancer s-a vindecat prin rugaciune sau despre supravietuitorii unor dezastre naturale de neimaginat,au un fond cat se poate de real.Pentru ca un gand pozitiv poate reprezenta realitate cand nici nu te astepti.Totul e sa crezi in ceva anume.In felul tau.
In acelasi timp credinta in anumite observatii si aplicabilitatea lor,reprezinta cel mai scurt act creator al mintii umane,Gratie lui,astazi folosim calculatorul pentru a ne face viata mai usoara,vorbim la telefon cu cei dragi chiar daca acestia nu sunt langa noi,vedem in intuneric,etc.Dar acest act creator naste alte si alte intrebari si este in continua schimbare,ca sa nu mai pomenesc de efectele nocive ale aplicabilitatilor sale.
Dar cel mai important lucru de mentionat e ca religia actioneaza la nivel spiritual,psihic,pe cand stiinta isi are aplicabilitate de regula la nivel fizic.
Daca as fi intrebat in ce tabara ma situez,as spune ca la mijloc.Sunt convins ca vechile credinte si cele noi vor merge impreuna pana in punctul in care se vor contopi. Cand religia si stiinta isi vor rezolva disputele,cand dreapta si stanga vor lucra in acelasi scop,de fiecare data constructiv,atunci putem spune ca "totul e posibil" va fi un fel de adevar absolut,pentru noi oamenii,pentru mediul in care traim, va fi raspunsul pe care CREDINTA il ofera tuturor intrebarilor.Pentru a fi asa,trebuie sa incepem sa CREDEM.
Pana data viitoare iti doresc o zi senina si o noapte linistita,
Andrei C.
Pana data viitoare iti doresc o zi senina si o noapte linistita,
Andrei C.
No comments:
Post a Comment