Salutare din nou,
Astazi am sa tratez un subiect despre care am mai scris si vorbit inafara mediului virtual,iar ideile mele s-au bucurat de succes din partea celor carora le-am impartasit.Probabil tu cititorule,ai mai auzit despre diverse proiecte de orase bio,independente energetic si mai efeciente din toate punctele de vedere. In cazul acesta eu nu am sa vin decat cu un fel de comprimare a acestor informatii intr-o viziune si organizare proprie.
Mi se pare esential rolul orasului in dezvoltarea unei civilizatii,el reprezinta nucleul unui organism complex,este ca o celula pentru intreg corpul,unde corpul este planeta noastra. Iar primul oras reprezinta cea mai importanta celula pentru dezvoltarea armonioasa a unui organism,si anume embrionul.Informatia pe care o detine poarta un rol crucial,iar resursele de care dispune sunt la indemana oricarei "celule" de pe aceasta planeta.Insa interdependenta acestor celule reprezinta si factorul de dezvoltare pentru fiecare in parte.
Pentru a vorbi mai putin metaforic am sa incep cu un exemplu: Sa ne imaginam un oras-model, embrionul unei viitoare planete mult mai eficiente. Sa ne imaginam ca un anumit proiect selectat de elita stiintifica a lumii,va fi aplicat acestui oras iar dezvolarea sa pana la potentialul maxim va dura,ipotetic 4 ani. Daca proiectul va avea succes,modelul va fi aplicat oraselor vecine pana se va ajunge la nivel de regiune,stat,oraganizatie teritoriala,continent ca mai apoi sa atinga stadiul final,planetar.
Bun,acum ne punem intrebarea fireasca:"Care este proiectul?"
Subiectul acesta m-a fascinat din totdeauna,si am vazut destule documentare care sa vorbeasca despre asta,incat am reusit sa-mi formez o ideie proprie.
In primul rand ceea ce trebuie sa inteleaga locuitorii acelui oras este faptul ca dincolo de socialism, capitalism, democratie sau comunism,exista si alte forme de organizare economica respectiv sociala.Despre ele inca nu s-a vorbit decat la nivel ipotetic.Unul din cei mai mari pasi de urmat pe calea realizarii unui astfel de proiect este scoaterea din mentalul colectiv a acestor concepte gandite acum un secol daca nu si mai mult.
De ce spun asta? Pentru ca un sistem nu poate fi aplicat fara ca subiectii sai sa inteleaga pe deplin si sa aceepte independent si pe deplin implicatiile acestuia.Incepand de aici restul pasilor reprezinta o certitudine.
Care ar fi primul pas atunci? Am mai vorbit intr-o postare anterioara si desi pare ceva de pe alta planeta e ceva destul de normal...renuntarea la bani ca forma de motivare si a consumului irational ca si curent cultural.Banii ne separa,ne fac indivizi apartinand niciunui grup,pe cand lucrul in echipa,motivat de simplul fapt de a realiza un bine comun,este mult mai eficient.Banii,am mai zis,creaza dependenta,dependenta creaza haos atat la nivel individual cat si colectiv,iar haosul creaza monstrii societatii,crimele,violurile,furtul si violenta. Sa imi spuna cineva mie ca un om implinit pe plan emotional in principal si eventual material,va mai trebui sa dea cu pumnul, sa minta sau sa fure.Omul este o fiinta sociala,nu poate trai inafara grupului,iar goana asta dupa bani creaza separatie intre oameni.Despre asta sunt convins ca am sa mai scriu,dar nu acum pentru ca trebuie sa trec la alte aspecte.
Orasul perfect,din punctul meu de vedere,trebuie sa se autosustina atat energetic cat si din punct de vedere al hranei.Aici presupun ca lumea a auzit despre acele eoliene,panouri solare,energia geotermala,hidrocentralele,etc.In functie de amplasarea geografica orice oras dispune de resurse,iar tehnologia exista.De specificat faptul ca geotermala si energia solara sunt la indemana marii majoritati ale oraselor lumii.
Pentru a hrani populatia oraselor e nevoie de multa hrana si in principal de apa.Apa mi se pare indispensabila. Solutia pentru hrana sunt asa-zisele gradini hidroponice,amplasate in oras,pentru oras.Astfel se elimina dependenta de zonele situate la mari distante.Pentru cei care nu stiu,gradinile hidroponice sunt ca si serele normale cu diferenta ca plantele cresc plutind de apa imbogatita cu nutrienti,sere ce pot fi amenajate chiar si in interiorul unui bloc,deasupra sau oriunde exista lumina solara.Iar celelalte produse de origine animaliera?Ei,aici trebuie sa ne schimbam obiceiurile alimentare.Progresiv,dar eficace.Se stie deja ca persoanele vegetariene traiesc mai mult si au o sanatate mult mai buna decat cei care consuma carne,lapte,oua si produsele auxiliare.
Pentru apa situatia este un pic mai complicata,pentru ca nu toate orasele dispun de aceasta resursa atat de importanta, pe atat cat ar avea nevoie.Exista insa o multime de idei ingenioase care pot rezolva aceasta problema.Se pot crea noi sisteme de colectare si transport al apei,se pot aplica diverse metode de reciclare a acesteia,se pot gasi noi surse de apa potabila si asa mai departe.Ceea ce mi s-a parut ca ar avea cea mai puternica influenta in aceasta problema a fost o inventie americana care filtreaza apa sarata,nepotabila(de care dispunem mai mult decat putem consuma),si o transforma in apa pura, fara minerale.Daca ideea s-ar aplica la proportii industriale,iar aceasta apa s-ar integra intr-un circuit natural,acolo unde panza freatica se subtiaza din ce in ce mai mult,ideile de mai sus ar fi doar planul B.
Pentru realizarea tuturor celor de mai sus e nevoie de educatie.Si cand spun de educatie ma refer la ceva eficient,nu la sistemul actual care mai mult te face mai mult inadaptat decat adaptat.Un sistem simplu,la obiect,bazat pe teorie si practica luate impreuna,nu individual,un sistem in care elevul si profesorul comunica ca de la egal,in care abilitatile individuale sa fie antrenate exclusiv, pentru ca fiecare student sa isi atinga maximul potential intr-un mod placut,independent de alegerile celorlalti.Un sistem similar celui din Finlanda,care la ora actuala da clasa la nivel mondial cand vine vorba de educatie,iar rezultatele nu intarzie sa apara.
Odata ce omul este educat intr-o privinta el va lucra benevolent,motivat indeajuns de mult de posibilitatea de a face ce ii place,cu scopul de a se face util si a fi apreciat pentru asta.Dupa cum am zis omul este o fiinta sociala.
Si in continuare am sa vin cu o ideie proprie care cred eu,desi e radicala,poate schimba insasi natura umana intr-un sens constructiv.Toate problemele de pe aceasta lume sunt efectul lipsei de comunicare.Toate conflictle de la cel mai mic pana la cel mai inalt nivel sunt rezultatul neincrederii,fricii omului de necunoscut.Ne certam,mintim,ranim,suntem capabili de orice in sens negativ,ca efect al neincrederii in CELALALT.
Asta insa,se poate schimba.Daca am putea comunica telepatic,aceasta problema s-ar rezolva,desi brutal,eficace. Gandurile nu ni le putem cenzura,insa vorbele trec prin atatea filtre incat adevarul ne iese rar pe gura.Vorbim mult dar spunem putine.Iar a comunica telepatic,desi suna SF,este posibil,crede-ma.
Probabil ai auzit despre unii bolnavi carora posibilitatea comunicarii le este data de un aparat conectat la creierul acestora.Cel mai celebru dintre ei este Stephen Hawking,cel mai "dotat intelectual" om al epocii actuale.Ganditi-va ce ar putea face un astfel de aparat daca toate resursele cenusii ale planetei si-ar orienta energia catre perfectionarea acestei tehnologii in asa fel incat sa imite tonul vocii si sa functioneze in timp real.Si mai ales daca ar fi combinat cu tehnologia de transmitere a datelor prin unde,Bluetooth,Wi-Fi,etc.Ai sa zici ca ar fi periculos,insa eu vad in acest pericol posibilitatea omului, ca specie, de a-si accepta propriile vulnerabilitati,de a-i intelege pe cei din jur si de a-i accepta,de a colabora atat la nivel spiritual cat si fizic,in scopurile pe care si le propun impreuna.Doar imagineaza-ti!
In viziunea mea,acest proiect,daca nu sub forma actuala,va fi cat de curand aplicat,experimental,intr-un oras izolat politic economic si cultural de restul lumii, pentru ca rezultatele obtinute sa reprezente premisa unei intense dezbateri. Daca va fi eventual aplicat la nivel global, proiectul ne poate duce intr-o noua epoca, o "Renastere" a mileniului 3.Ti-am captat atentia?
Cu aceleasi ganduri bune,
Andrei C.
No comments:
Post a Comment